Észak - Amerika New York, a legnépesebb város

Olyan intenzitással és mennyiségben adja az élményeket, amit kevés város tud a világon. Lüktet, vibrál, él. Az ott eltöltött idő talán úgy a legélvezetesebb, ha fel tudjuk venni ezt a ritmust. Mindenhol igaz, de itt hatványozottan, hogy meg kell élni minden percét az ottlétnek.

New York az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa. Az amerikai kontinens 2. legnagyobb városa. Központja a New York-i agglomerációnak, amely világviszonylatban is a legnépesebbek közé tartozik. A világ vezető globális városa. Az USA és a Föld első számú üzleti, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási, kutatási és fejlesztési, technológiai, média-, művészeti és szórakoztatóipari központja. A világ legnagyobb és legjelentősebb pénzügyi központja. Tőzsdéje a legnagyobb a világon. Londont és Tokiót megelőzve a világgazdaság legmeghatározóbb centruma. Itt található az ENSZ, és a világ legjelentősebb transznacionális vállalatainak és legnagyobb bankjainak a székhelye is. A világ egyik leglátogatottabb városa és a legtöbb GDP-t termelő város is egyben. Igen sokrétű és világhírű kulturális élete miatt a Föld kulturális fővárosaként is szokás emlegetni. London, Párizs és Milánó mellett egyike a világ négy nagy divatfővárosának. A globális zeneipar és a nemzetközi diplomáciai élet legfontosabb központja. Repülőtere – a John Fitzgerald Kennedy nemzetközi repülőtér – az egyik legforgalmasabb a világon és az Egyesült Államok vezető légikikötője a nemzetközi légi utasforgalom tekintetében.

Több száz filmben láthattad már a világ egyik leghíresebb parkját, New York tüdejét, a Central Parkot. A Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux kertépítészek által létesített, 800 méter széles és 4 kilométer hosszú park minden New York-i találkahelye, de rengetegen járnak ki ide kocogni, görkorizni vagy egyszerűen csak jó levegőt szívni. A Central Park mai állapota precíz tervezés eredményeként jött létre: több sétányt alakítottak ki, de van itt játszótér, sportolásra alkalmas füves terület, vadaspark és korcsolyapálya is. A parkot egy 10 kilométeres út öleli körbe, ami méltán népszerű a kerékpárosok, görkorisok és a kocogók körében. A park egyik legnyugodtabb része a Sheep Meadow – az itt található tó remek csónakázási lehetőséget rejt. Nyáron ingyenes koncertek, előadások szórakoztatják az odalátogatókat – többnyire Shakespeare-darabokat adnak elő.

Ötödik sugárút – Fifth Avenue

New York legelőkelőbb utcájának déli részén – a 40. és az 59. utca között – a kereskedelem az úr, továbbhaladva észak felé az Ötödik sugárúton (Fifth Avenue) – a múzeumok és a Central Park mentén – már a művészet uralkodik. Míg a Tiffany’s vagy a Cartier esetében minden bizonnyal csak a kirakatok nézegetésére futja, a Frick Collection, a Metropolitan Múzeum, valamint a Guggenheim Múzeum kiállításai a vékonyabb pénztárcájúak számára is elérhetők.

Broadway

Aki a Broadwayt emlegeti, többnyire a város színházi negyedére gondol. A Times Square nyugati oldalán húzódó csillogó utcarészlet csak egy kicsi szakasza New York egyik leghosszabb és legsajátosabb útjának. A mintegy 20 kilométer hosszú Broadway nem igazodik a merev rácshálózathoz, hanem egy diagonális vonal mentén keresztezi Manhattant a déli Financial District és az északi Harlem között.

Szabadság-szobor

Lady Liberty, a 46 méter magas és 225 tonna súlyú, éltes korú hölgy 1886 óta üdvözöl minden New Yorkba látogatót Manhattan kikötőjében. Jóllehet már több szépészeti beavatkozáson esett át, mégis máig a város jelképe. A lábazatán olvasható felirat számtalan bevándorló számára ígért jobb jövőt: „Add nekem fáradt, szegény, elnyomott tömegeidet, akik a szabadság levegőjére szomjúhoznak.”

Brooklyn Bridge

A Szabadság-szobor mellett a Brooklyn híd New York másik jelképe. 1883 óta teremt kapcsolatot az 1,8 kilométer hosszú híd a nyüzsgő Manhattan déli csücske és Brooklyn városrész között, ahol az életritmus valamivel kényelmesebb. A híd a fotósok álma, hiszen New York felhőkarcolók alkotta távlati képe szinte lélegzetelállító.

Terület:
783.8 km²
Magasság:
10 m
Népesség:
19, 54 millió (2018)
Koordináta:
é. sz. 40° 43′, ny. h. 74° 00′
Share on social networks
Üzlet
Hírlevelünk

Subscribe to our newsletter and get exlusive first minute offers straight into your inbox.

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Close

New York, a legnépesebb város