Csoportos utak Egyéni utazás Városlátogatás Hétvége Londonban

Mit nézzünk meg 3 nap alatt Londonban – tanácsok kezdőknek és haladóknak tőlünk és amit ajánlani tudunk hozzá…
Különleges ajánlat
Ár
$450 per személy
Időtartam
3 nap
Úticél
Európa
Utazók
20+

Egyszerűen légy Angol

London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa, a legnagyobb városi terület az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban, Európában Moszkva után a legnépesebb város, amely Londoni-medencében, a Temze folyó két partján terül el. A története egészen az alapító rómaiakig nyúlik vissza, akik a várost Londiniumnak nevezték. A középkor emlékeit a város központjában található City of London őrzi, a mai London e köré épült ki.
 • Információk
 • Útiterv
 • Elhelyezkedés
 • Galéria
 • További információk
 • Hasonló utazások
Mit nézzünk meg 3 nap alatt Londonban – tanácsok kezdőknek és haladóknak tőlünk és amit ajánlani tudunk hozzá…

Mit tartalmaz

Úticél
Indulás helye
Budapest, Nyugati tér
Visszaérkezés helye
Budapest, Nyugati tér
Árunk tartalmazza
 • Étterem
 • Félpanzió
Az ár nem tartalmazza
 • Belépőjegy vásárlás
 • Külföldi idegenvezető - angol nyelv
 • Magyar idegenvezető
 • Repülőjegy vásárlás
 • Városnézések, kirándulások
További Áraink
Első gyermek (0-12 év): $150 dollár Második gyermek (0 -12 év): $100 dollár

Művészet és kultúra

A valódi, a történelmi és az elképzelt London egyaránt számos irodalmi mű színhelye. A két író, akinek a neve leginkább összekapcsolódik a városéval, a naplóíró Samuel Pepys, aki többek között arról híres, hogy szemtanúként számolt be a nagy londoni tűzvészről, és Charles Dickens, akinek leírásai a ködös, hólepte városról, melyben utcaseprők és zsebesek élnek, nagyban befolyásolta az emberekben a korai viktoriánus Londonról élő képet.

James Boswell Samuel Johnson élete című műve a leghíresebb angol nyelven írt életrajz. Nagy része Londonban játszódik, és megjelenik benne Samuel Johnson kritikus híres aforizmája: „Aki belefáradt Londonba, az belefáradt az életbe.” (A teljes idevágó idézet angolul: „Why, Sir, you find no man, at all intellectual, who is willing to leave London. No, Sir, when a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford.”)

További művek, melyek Londonban játszódnak, Daniel Defoe: A londoni pestis és a Moll Flanders, Agatha Christie és P:G. Wodehouse több regénye és novellája, Joseph Conrad: A titkosügynök, Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes sorozata, T.S Eliot: A puszta ország, George Orwell: Csavargóként Párizsban és Londonban és az  1984, Nick Hornby: Fociláz, Zadie Smith: Fehér fogak és Aaron Pauker: 28 nappal később és 28 héttel később. Neil Gaiman: Sosehol című regényének nagy rész a „London alatti” Londont írja le.

Említésre érdemes még Edward Rutherfurd London című regénye, ami regény formában dolgoz fel kétezer évet London történetéből. A londoni King’ s Cross pályaudvarról indul J.K Rowling : Harry Potter regényekből ismert Roxfort Expressz, mégpedig a nevezetes 9 és háromnegyedik vágányról.

Etnikai összetétel

A 2001-es népszámlálás adatai alapján a lakosság 71,15%-a fehérnek (brit 59,79%, ír 3,07%, egyéb fehér 8,29%), 12,09%-uk indiaiak, pakisztániak, bangladesinek vagy egyéb ázsiainak (többségében srí lankainak, arabnak vagy más dél-ázsiai népcsoporthoz tartozónak), 10,91% feketének, 3,15%-a kevert nemzetiségűnek, 1,12%-a kínainak, 1,58%-a egyéb kisebbséghez tartozónak vallotta magát. A lakosság 21,8%-a született az EU-n kívül. Az írek alkotják a legnagyobb külföldön született csoportot.

London kerületei
A City

City, teljes nevén City of London, ( más néven The Square Mile, azaz A Négyzetmérföld, mivel megközelítőleg ennyi a területe – kb. 2,6 km²) a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja. Területét tekintve a legkisebb londoni kerület, de egyfajta város a városon belül. Számos előjoggal rendelkezik, ami évezredes történelmi hagyományokon alapul (886 – tól kezdődően): így például az uralkodó csak a City polgármestere, a Lord Mayor társaságában léphet a City területére; a Guildhallban székelő, 900 éves hagyományra visszatekintő Corporation of London nevű tanács kormányozza; saját rendőrsége is van: a Londoni Metropolitan Police (közkeletű nevén a Scotland Yard) illetékessége nem terjed ki a Cityre. A régmúltban fontos szerepük volt még a kerület életében a különböző szakmák céhjeinek, a Livery Companyknek, ma szerepük már inkább csak ceremoniális és karitatív, összesen 107 működik belőlük. Érdekesség, hogy két híd, a London Bridge és a Blackfriars Bridge teljes hosszában a Cityhez tartozik, míg az alattuk elfolyó Temze csak a közepéig, onnan a túlparti Southwark kerülethez. További érdekesség, hogy a City határain jóval túl, más kerületekben fekvő néhány zöldterület is a City része, így északkeleten az Eppingi erdő, északnyugaton a Hampstead Heath és a Queen’s Park, és keleten a West Ham Park.

A városképet egykor Európa ötödik legnagyobb temploma, a Szent Pál katedrális uralta, ma rengeteg magas épület található itt. A legmagasabb a 42-es torony, ami megépítésekor az ország legmagasabb épülete volt, nevét 42 emeletéről kapta és ismert NatWest-toronyként is. Másik, újabb keletű látványossága a The Gherkin (Az Uborka) néven ismert irodaépület, ennek hivatalos neve 30 St. Mary Axe (ami a címe is egyben), de gyakran hivatkoznak rá Swiss Re Tower-ként is, ez a név az építtető svájci biztosítótársaságra utal. Bár az utóbbi időben több nagy beruházás is kezdetét vette, például a London Bridge Station és a Guy’s Hospital közötti területen 2012-es átadással épült meg a Shard London Bridge (The Shard) nevű épület, amely 309 méteres magasságával az Egyesült Királyság és Európa egyik legmagasabb épületének számít. Fordított jégcsap formája egyedülállóvá teszi a világon. A Bishopsgaten épülő The Pinnacle és a Heron Tower is megváltoztatni készülnek a jól ismert városképet. A City népessége viszonylag alacsony, kb. 7000 fő, de munkanapokon ez 300 000-re emelkedik. Legfontosabb pénzügyi kerületként az utóbbi időben versenytársa lett a kelet-londoni Canary Wharf.

A West End

A West End London legnagyobb bevásárlónegyede és szórakoztatóipari központja. Az elnevezés „hatóköre” nincs pontosan körülhatárolva, nagyjából a Citytől nyugatra, a Temzétől északra eső területet szokás így hívni, nyugati határának kb. a Hyde Parkot szokás tekinteni. Legismertebb helye a Trafalgar Square. Az Oxford Street a világ egyik legismertebb bevásárlóutcája. Keleti végétől délre található a Soho, egy kis utcák hálózatából álló, éttermekkel, pubokkal, kisebb boltokkal, színházakkal és mozikkal teli városrész, ahol több film- és reklámcég központja található. A Piccadilly egy jelentős útvonal, ami a Piccadilly Circustól a Hyde Park Cornerig vezet.

A West End neve egyet jelent a professzionális színházakkal is, mintegy negyven jelentősebb és több kisebb található belőlük itt, nagy részük az Oxford Street, Regent Street, Strand, Kingsway által határolt területen, amit szokás Theatreland (Színháznegyednek) is nevezni, és ide sorolható még a Temze túlpartján található South Bank is. A színházak nagy része magántulajdonban van és hasonlatosan a New York-i Brodwayhez, főleg populáris darabok, musicalek , vígjátékok és klasszikus művek mennek. Gyakori vendégek a színpadokon a filmvilág sztárjai, 2005 – 2006 – ban itt játszott többek között Kevin Spacey, Jeremy Irons, Val Kilmer, Ewan McGregor Broke Shields, Woody Harrelson, Kathleen Turner, David Schwimmer és Keira Knightley is. Néhány darab olyan sikeres, hogy hosszú évek óta megszakítás nélkül játsszák: az Agatha Christie művéből készült Egérfogó (Mousetrap) például 1953 óta folyamatosan műsoron van ugyanabban a színházban, a Macskák pedig több mint 9000 előadást ért meg 21 év alatt, amikor 2002-ben lekerült a műsorról, és vannak más, szintén évtizedek óta futó darabok is.

Kelet-London

London korai ipari fejlődése nagyrészt Kelet-Londonban zajlott le. Évtizedekig elmaradott, szegény területnek számított. Manapság ez a városrész fejlődik a legdinamikusabban, mozgatórugója a 2012-es olimpia mellett a gazdasági átalakulás, az ipari termelés és a tömegáruk, valamint nyersanyagok kereskedelmének csökkenése, illetve átalakulása. Az East End van a legközelebb az eredeti kikötőkhöz, emiatt a legtöbb bevándorló itt telepedett le. Az East End a Citytől keletre terül el, és itt található Whitechapel, Mile End, Bethnal Green, Hackney, Bow és Poplar. Itt helyezkedik el London legtöbb piaca és számos múzeum. Az „igazi londoni”-nak tartott Cockney akcentus is innen származik. Stratford városrész volt a 2012 -es nyári olimpiai játékok központja, ide épült az Olimpiai Stadion, az olimpiai falu, több sportcsarnok és kisebb stadion, valamint két új vasúti pályaudvar, és számos más beruházás is.

Nyugat-London

Nyugat-Londonban található több is a régi, divatos és drága lakónegyedek közül, mint például Notting Hill, amelyet egy mozifilm (Sztárom a párom)is híressé tett és amely minden évben otthont ad a híres Notting Hill -i karneválnak is. Tőle nem messze található a híres régiségpiac a Portobello Roadon. Kensington és Chelsea az ország legdrágább lakóhelyei. Híres még a Kings Road, ami egy elegáns bevásárlóutca. Nyugat felé, White Citynél található a BBC fő központja, még nyugatabbra, Hillingdon kerületben pedig a London – Heathrow -i repülőtér , amely az ország elsődleges és egyben a legfontosabb reptere is, utasforgalmát tekintve pedig a világ legforgalmasabbja.

 

 

 

 • 1.nap: Budapest
 • 2.nap:
 • 3 nap:
1.nap: Budapest

London

Érkezés Budapestről ( vagy ki, honnan ) Londonba. Londonban a négy legnépszerűbb repülőtér a Luton, a Gatwick, Stansted és persze a világ egyik legnagyobb reptere a Heathrow, most már 5 terminállal.

Hogyan jussunk be a városba? 
Kezdjük először az ára miatt legnépszerűbb Luton reptérrel. Sajnos a repülőtér kb.1,5 órányira van Londontól, de azért ez ne keserítsen el senkit, mert kárpótolhatja az ide érkező és induló diszkont légitársaságok járatainak kedvező menetrendje. Kedvező transzfert tudunk ajánlani hozzá busszal egészen a Victoria pályaudvarig.

Szintén nagyon népszerű Stanstad reptér. Sajnos a repülőtér kb.1,5 órányira van Londontól, de azért ez ne keserítsen el senkit, mert kárpótolhatja az ide érkező és induló diszkont légitársaságok járatainak kedvező menetrendje. 

Gatwick reptérre érkezhetünk akár „fapados”, akár menetrendszerinti járattal is. Innen már sokkal kedvezőbb a városba jutni, a transzfer ideje mindössze 30-35 perc amit vonattal tehetünk meg London központjáig.

A menetrendszerinti járatok nagy része a Heathrow reptérre érkezik és innen is indul. A reptérről a legkedvezőbb a bejutás a belvárosba. Innen amit ajánlani tudunk és a legolcsóbb megoldás az a metró és ehhez az 1-6 zónás Travelcard. Aki nagyon siet, illetve szereti a kényelmet annak pedig a Heathrow express-t ajánljuk, így az utazás mindössze 15 percig tart , minden kényelmi igényt kielégít és már is a Paddington pályaudvaron találjuk magunkat, London szívében., természetesen erre is vásárolhat nálunk jegyet.

Aki inkább közvetlenül az általa választott hotelbe szeretne transzfert, vagy a hotelből a repülőtérre szeretne menni, annak is van ajánlatunk. Londoni minibuszos transzfert tudunk Önnöknek biztosítani, akik magyar nyelven állnak rendelkezésére.

A szállás elfoglalása után, indulás a városba. Ha sikerült belvárosi szállodát foglalni – ebben is tudunk segíteni – akkor szinte minden nevezetesség akár gyalog is megközelíthető. Londonban 12 metróvonal található és 6 zóna. A belvárosnak az 1-2 zóna mondható és szinte minden nevezetesség ezen belül található. Ehhez tudunk ajánlai 1-2 zónás metró bérletet különböző változatokban. Londonban nagyon jól használható a metró, minden megközelíthető vele és nem utolsó sorban gyors, ami egy rövid városlátogatásnál elengedhetetlen feltétel.

Akkor induljunk!

Utazzunk, vagy sétáljunk be egészen a belvárosig a Westminster, vagy a az Embankment metró megállóig. Kényelmesebbeknek szívesen ajánljuk a városnéző buszokat. Innen kezdjük ismerkedésünket Londonnal. Az első látnivaló a Big Ben és a Parlament. Big Ben a londoni Westminster-palota toronyórájának harangja. A torony neve Óratorony, de ismert Szent István-torony, Big Ben-torony és Big Tom néven is. Ezen nevek némelyike hibás: a valódi Szent István-torony egy másik torony neve a palotában, a Big Ben pedig nem a torony, nem is az óra, hanem a harang neve. 
Ehhez a naphoz, akár csak a következőhöz ajánlatos egy London Pass-t is magunkkal vinni, amivel jelentős időt és nem utolsó sorban pénzt spórolhatunk meg a belépők árain.
A Westminster-palota, másik nevén Houses of Parliament londoni épületegyüttes, amely az Egyesült Királyság parlamentjének ad otthont. 
Következő látnivalónk a Westminster apátság ahová elég átsétálnunk. A székesegyház hagyományosan az angol királyok koronázási és temetkezési helye, funkciója alapján egy gyülekezet nélküli templom. A templomot már a kezdetektől West Minsternek nevezték arról a városrészről, ahol áll. Itt megtekintehetjük az angol történelem kiemelkedő alakjainak sírjait. 
Innen akár gyalog, akár metróbérletünket kihasználva , érdemes a  Bucckingham palotát felkeresnünk, ahol ha idejében érkezünk egy őrségváltást is végignézhetünk. 
A Buckingham-palota a brit uralkodó hivatalos rezidenciája, lakhelye. A palota London belvárosában, Westminster városrészben található. Az épület állami alkalmak, uralkodói rendezvények helyszíne. A királyi család címerével díszített zászló állásáról lehet tudni, hogy hol tartózkodik éppen az uralkodó. Ha a zászló egészen fel van húzva az azt jelenti, hogy a királynő a palotában van. 
Ha elnyerte tetszésünket a Gárda akkor mindjárt megtekinthetjük múzeumukat is. Tegyünk egy kellemes sétát a St. James Parkon át, útba ejtve a Downing Street 10.- es számú házát, ami a mindenkori miniszterelnök rezidenciája. 
Guard’s Museum felejthetetlen élmény azoknak akiket a hadtörténelem érdekel. 
A múzeum után haladjunk tovább a Trafalgar Square felé.  Trafalgar tér London egyik legnevezetesebb köztere. 
A tér közepéből kiemelkedik a csaknem 52 méter[ magas Nelson-emlékoszlop, mely Nelson admirálisnak állít emléket, aki az 1805-ös trafalgári ütközetben legyőzte Napóleon seregeit. A tér az ütközet emlékére kapta a nevét. 
A tér mellett levő metrómegállóknál szálljunk fel bérletünkkel és utazzunk el a Waterloo metrómegállóig . A Temze partján sétáljunk el a London Eye- hez, hogy egy felejthetetlen esti panorámával zárjuk első londoni napunkat. A London Eye, más néven Millenniumi Kerék, 1999-ben készült el, s a nagyközönség számára 2000 márciusában nyitották meg. 2006 májusáig ez volt a világ legmagasabb forgókereke 
Hogy elkerüljük a hosszas sorban állást ehhez kínálunk irodánkban megvásárolható belépőt. 
Az első napi kirándulásunk itt véget is érhet.
Az éjszaka szerelmeseinek ajánlunk egy buszos város néző programot, mely 90 pers alatt megmutatja a város másik arcát is. 

2.nap:

Ha kipihentük az első napon kapott rengeteg új élményt, és elfogyasztottuk reggelinket a szállodában akkor indulhatunk is az újabb élményekben gazdag napra. 
Ehhez a naphoz, akár csak az előzőhöz mindenképpen ajánlatos egy London Pass-t is magunkal vinni, amivel jelentős időt és nem utolsó sorban pénzt spórolhatunk meg a belépők árain. 
Metrózzunk be a St. Paul’s metrómegállóig és nézzük meg az itt található székesegyházat. 
St Paul's Cathedral Európa ötödik legnagyobb temploma, mely némileg a római Szt. Péter-székesegyházra emlékeztet. 
Innen a sétáljunk át London és Anglia egyik legnevezetesebb épületéhez a Tower-hez és a mellette található Tower Bridge is. 
Útközben megtekinthetjük a The Monument emlékművet. London számtalan emlékműve közül ez „az” Emlékmű, mely az 1666. szeptember 2-án kitört nagy londoni tűzvésznek állít emléket. 
És akkor a Tower. A London Pass-al a zsebünkben elsétálhatunk a jegyért sorban állók mellett és külön bejáraton juthatunk be az erődítménybe. 
A londoni Tower több erődített részből álló középkori épületegyüttes a Temze partján, amely az idők során erődítmény, fegyverraktár, királyi palota és főrendű foglyoknak szánt börtön, valamint levéltár és csillagvizsgáló is volt. Jelenleg a Towerben őrzik a brit koronaékszereket, valamint egy gazdag fegyvergyűjteményt.  Évszázadok óta legalább hat (jelenleg nyolc) holló lakozik a Towerban. A legenda szerint ha a hollók elhagyják a Towert, elpusztul a Tower, a monarchia, sőt az egész birodalom. 
A várlátogatás után folytassuk utunkat a Temze partján és sétáljunk el a várról elnevezett hídig, a Tower Bridgehez. 
Tower Bridge (vagy Tower híd) közúti híd a Temze felett, London északi és déli felét köti össze. Tornyai és a köztük található felnyitható hídszakasz tette különlegessé, napjainkra London szimbólumává vált. Itt megtekinthetjük híd történetét bemutató kiállítást , illetve a túl oldalon pedig a híd alatt annak működését bemutató kiállítást. A már említettt London Pass kártyával ide sem kell külön belépőjegyet váltanunk. 
A Temze másik partján tovább sétálva még két nevezetességet mindenképp érdemes útba ejtenünk. 
Az egyik a HMS Belfast hadihajó. Őfelsége cirkálója, a HMS Belfast a II. világháború kevés megmaradt hadihajójának egyike és belülről megtekinthető. 
A másik pedig a Globe színház, mely Shakespeare nevével összefűződik. Igaz a színház már nem az eredeti, mivel az 1613.- ban leégett, hanem annak újjá épített változata. Érdemes részt vennünk itt esetleg egy vezetett látogatáson, még ha angol nyelvű is, mert sok érdekes történetet hallhatunk és helyszínt láthatunk. 
Az estét pedig zárhatjuk akár egy igazi angol pubban, természetesen sörrel. Ilyen kis kocsmákat lépten, nyomon találunk úgy, hogy válogathatunk kedvünkre. Nagyobb társaságok figyelmébe ajánljuk Dinner Guide kiadványt, melyel sok étterembe jelentős kedvezményeket igényelhetnek!

3 nap:

A mai napunkat kezdjük egy kis vidámsággal és az előző napok kúltúrális dömpingje után végre élvezzük ezt a parkokkal teli várost. 
Metrózzunk el a Baker Streetig és keressük fel a híres-neves Madamme Tussaud’s panoptikumot. Na, ide aztán tényleg érdemes előre jegyet váltanunk, mert így elkerülhetünk akár egy másfél órás sorban állást is. Itt szinte biztos, hogy megtaláljuk kedvenc színészünk, színésznőnk viaszfiguráját. Úgy tartják, nem is világsztár az, akiről még nem készült viaszbábu. 
A „kötelező” fényképezések után induljunk a Baker Streeten a St. James Park felé. Útközben akinek van kedve felkeresheti a Sherlock Holmes múzemot is. Sir Arthur Conan Doyle világhírű regényhősei, Sherlock Holmes és Doctor Watson - a regények szerint - a Baker Street 221b szám alatt egy viktoriánus bérházban laktak 1881-1904 között. Az 1815-ben épült házban a legendás regényhős emlékére múzeumot nyitottak, ahol mindent úgy rendeztek be, ahogyan azt a regényekből megismerhettük. 
Innen két irányba is indulhatunk tovább akár felkereshetjük a már ismert St. James’s Park felé, vagy vegyük az irányt a Hyde Park irányába. 
Hyde Park az egyik legnagyobb park London középső részén, a királyi parkok egyike. Legismertebb része az északkeleti felében lévő Szónokok Sarka. 
A parkon átsétálva érünk el a Kensington Palotához, ahová szintén belépést nyerhetünk a London Pass által. A Kensington Palace a királyi család egykori rezidenciája. Az elmúlt évtizedek legismertebb lakója Diana walesi hercegnő volt, aki az észak-nyugati szárny lakosztályait használta 1981 és 1997 között. 
És mielőtt hazaindulnánk metrózzunk még el a jól ismert Piccadilly Circus-re. Ha a neve elsőre nem is tűnik ismerősnek , mikor odaérünk, már biztos ismerős lesz a , hiszen jó néhány filmben is feltűnt már fényreklámokról felismerhető tér. 
A Piccadilly Circus a város legmozgalmasabb szórakozónegyedének, a sokarcú Soho-nak a bejárata, ahol éttermek, klubok, kocsmák (pub), mozik és színházak sokasága várja a vendégeket. 
És lassan indulhatunk is a reptérre, a három nap alatt gyűjtött élményekkel. 
Reméljük sikerült némi tanácsot adni azon kedves leendő utasainknak akik először indulnak a világ egyik legnagyobb városába.

További információ Európa

További információk az utazásról

A világ egyik leglátogatottabb városa, Londonnak mindenkinek van valami: a történelemtől és a kultúrától a finom ételekig és a jó időkig.

Tower of London

A hosszú nevén Her Majesty's Royal Palace and Fortress, azaz a Tower of London a Temze partján található középkori épületegyüttes, ahol 1303 óta a brit koronaékszereket tartják. Története során több funkciót is betöltött. Szolgált fegyverraktárként, királyi palotaként, erődítményként, levéltárként, csillagvizsgálóként, és börtönként is. 1078-ban I. Vilmos rendeletére kezdődött meg az építése, majd később a tornyot vizesárkokkal és fallal vették körül. A Tower végül I. Edward idejében, 1275 és 1285 között lett befejezve. Árulás miatt több grófot és nemest is kivégeztek a Towerben.

Tower-híd / Tower Bridge

A Tower-híd, mely az idők folyamán London szimbólumává vált, a londoni Towerről kapta a nevét, de történelmileg semmi köze hozzá. Építése 1886-ban kezdődött, és nyolc évig tartott. A munkálatokban 432 építőmunkás vett részt, a híd felépítéséhez 70 ezer tonna betonra, és 11 ezer tonna acélra volt szükség. A híd 244 m hosszú, tornyai 65 m magasak.

Westminster-palota, Big Ben, Parlament

 

A Westminster-palota a londoni parlament alsó- és felsőházának épülete. 1200 teremből áll, ezzel a világ egyik legnagyobb parlamentje. A jelenleg látható épület egy tűzvész után, 1834-1864-ig épült, de legrégebbi része, a Westminster Hall 1097-es.

A parlament óratornya, az 1843-ban elkezdett, 1858-ra befejezett, 96 méter magas Elizabeth Tower, annak órája, és a Big Ben harang (tehát bár sokan azt hiszik, nem a tornyot, vagy az órát hívták eredetileg Big Bennek, bár ma már a toronyra is széles körben használják) London egyik legnépszerűbb látványosságának számít. Nagy harangja, a Big Ben 13,5 tonna súlyú. Az óra 6 méter hosszú és 2 méter széles, percmutatói 4,25 m hosszúak, 127 kg nehezek, míg az óramutatók 2,7 méter hosszúak, és 40 kg súlyúak. A Parlament a Westminster-palotával és a Westminster-apátsággal együtt az UNESCO Világörökség részét képezi.

Érdemes nappal és éjjel, kivilágítva is megnézni. Menjünk át az 1862-ben átadott Westminster-hídon, és a Temze túloldaláról is nézzük meg a Westminster-palotát, onnan a legszebb a látvány. Egy másik szögből, a Westminster-híd melletti, 1932-ben átadott Lambeth Bridge-ről is érdekes látványt kaphatunk. Ezen a hídon kevesebb is a turista mint a Westminster Bridge-n.

A Big Bent 2017-től - 2021-ig renoválják. A felújítási munkálatok alatt a harangok nem szólnak, valamint állványzat takarja. De a tervek szerint egy óra mindig látszani fog. Az utolsó nagyobb felújítást 1983-1985 között vitték véghez, ezért több mint 30 év elteltével szükségessé vált a karbantartás, hogy az óra a jövőben is pontos időt mutasson, ill. egyáltalán működjön. Továbbá, kőműves munkákat is végeznek, repedéseket, szivárgásokat, eróziókat, rozsdakárokat javítanak ki, és meg is tisztítják a tornyot. A munkálatok költsége 61 millió Font.

Share on social networks
Üzlet
Hírlevelünk

Subscribe to our newsletter and get exlusive first minute offers straight into your inbox.

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Close

Hétvége Londonban

Price
$450 per person
Duration
3 nap
Destination
Európa
Travellers
20+