Gondolod, hogy sokat tudsz Németországról? Olyan tényekkel mutatunk be, amelyek garantáltan meglepnek.

Gyors falat a középkorban – vagy a gyorsétterem találmánya Németországban

A jó öreg Európa! Most még azt is állítja, hogy egy amerikai intézmény saját találmánya. Legalább ez az állítás egy szép kis történetet foglal magában, amely a bajor Regensburg városában játszódik.

A Duna partján található ez a kis gyöngyszem a középkori építészet otthona, olyan lenyűgöző, hogy tökéletesen megőrzött óvárosát az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. Úgy gondolják, hogy a Kőhíd a legrégebbi híd, amely még mindig áll Németországban, miközben a katedrálisnak megtiszteltetés, hogy az ország egyik legjelentősebb gótikus szent épülete a kölni székesegyház mellett.

Csak egy kőhajításnyira a hídtól egyfajta kulináris ereklye áll, amelyet “a világ legrégebbi gyorsétteremjének” neveznek. Állítólag egy kávézó, amelyet ma “Kolbászkonyhának” hívnak, éppen akkor nyílt 1146-ban, amikor a híd elkészült.

Úgy gondolják, hogy a székesegyházat építő munkások itt megálltak volna egy gyors uzsonna főtt húsért. Most pedig az éhes emberek itt tartanak, hogy felvegyék a hagyományos helyi sült kolbászt, savanyú káposztát és mustárt. Ez minden bizonnyal nagy siker a nemzetközi turisták körében.

Minden a … Bratwurst kolbászról szól. Ehető német ikon

A Bratwurst kolbászok Németország szimbolikájává váltak. A Német Hentesek Szövetségének statisztikája szerint a németek évente körülbelül három kilónak megfelelő mennyiséget fogyasztanak fejenként (íme egy német vállalkozási ötlet). Pedig valójában nem Németországból származnak. De bár az ókori görögöknek roston sült kolbász lehet az izzó szén fölött, a németek voltak azok, akik a kolbászt kulturális örökségük ehető részeként fogadták el.

A türingiai és a nürnbergi Bratwurst kolbász földrajzi árujelző státusszal rendelkezik, míg a coburgi kolostor önmagában híres. Nem feledkezve meg Hesse-ről, ahol rengeteg ízletes recept található keletről nyugatra. A “Bratwurst” szót még az angol nyelvbe is beolvasztották (bár a kiejtés nem feltétlenül egyezik meg). “A Bratwurst kolbász a legfőbb különlegességünk, és az egész világon ismertek vagyunk róluk” – ebben bíznak a türingiai Mühlhausen első német Bratwurst Múzeumában.

A szokásos Bratwurst kolbász hossza általában 20 centiméter körül van, de állítólag egy nürnbergi hentes egy rendkívül hosszú, 1591-ben 39 méteres mérőszalagot hozott létre. A jelenlegi rekord azonban 1999-ben született, amikor egy csapat a Landshut-i mészárosok 30 sertésből származó kolbászhúst kombináltak egy istállóban, amelyet erre az alkalomra átalakítottak. A múzeum adatai szerint a kolbász végül 5888 méter hosszúságú volt.

Berlin az űrből – a német szakadék éjszaka is világít

Berlin 1989-ben a fal leomlása óta egyre egységesebb várossá vált. A turisták anélkül, hogy átgondolnák, átléphetik az egykori határt, a kerékpárosok pedig lazán körbejárják a berlini fal nyomát. És mégis, ha egy tiszta éjszakán lenéz az űrből Berlinre, látni fogja, hogy az még mindig egy értelemben megosztott. A műholdas képek azt mutatják, hogy a város nyugati része kék-fehér fényben világít, míg keleten melegebb sárga fény süt.

Ez az utazás az időben az űrből különböző világítási rendszerek eredménye, amelyek az utcai lámpákig terjednek. Keleten rengeteg nátriumgőz-lámpa található, míg higanygőz-lámpák és fénycsövek gyakran megvilágítják az utat Berlin nyugati oldalán.

Az őserdő újjászületett – nem kell mindennek tökéletesen rendben lennie

Németország mintegy egyharmadát erdők borítják, ami magas arány, tekintve, hogy ilyen sűrűn lakott iparosodott ország. Tényleg azt várnád, hogy itt őserdőt találsz? Valószínűleg nem!

És mégis van egy a Bajor Erdő Nemzeti Park. A Münchentől északkeletre, mindössze két órás autóútra fekvő erdőrészlet évtizedek óta természetes módon nő, emberi beavatkozás nélkül. Még 1983-ban Hans Eisenmann bajor földművelésügyi és erdészeti miniszter úgy döntött, hogy csak egy viharban kifújt fát hagy. A terv egy “őserdő létrehozása gyermekeinknek és gyermekeiknek a sorban” a Nemzeti Parkban.

A határ cseh oldalán, a szomszédos Šumava Nemzeti Parkkal kombinálva a Bajor Erdő Nemzeti Park Közép-Európa legnagyobb fokozottan védett erdőrezervátuma. A park irányító csoportja gyalogos túrákat szervez az őserdőben, amelynek még egyszer természetes növekedését hagyták. Hasonlóképpen,Sababurgi Őserdő, a hesseni Reinhardswald Natúrpark része, közvetlenül Németország szívében, már több mint 100 éve nem avatkoznak be.

Mozgó otthon – a modern lakókocsi, egy másik német találmány

A 19. században luxus lakókocsi-stílusú pótkocsikat használhattak lovak és ökrök szállítására Angliában, de azok a lakókocsik, amelyeket a modern táborozók világszerte autóik mögött vontatnak, Németországból származnak.

Az 1930-as évek elején sváb Arist Dethleffs, az ostorgyártó fia és művész menyasszonya, Fridel Edelmann egy mobil műhely létrehozásának ötletével állt elő. Végül kitaláltak egy egytengelyes, fából készült burkolattal ellátott lakókocsit, benne emelettel, ülősarokkal és konyhával. Bár ez a modell nem biztos, hogy alkalmas volt kempingezésre, az ötlet született.

Csak Németországban 700 000 lakókocsit tartanak nyilván, és egyre népszerűbb. A statisztikai adatok szerint a németországi kempingszünetek is divatosak.

Végül, de semmiképpen sem utolsósorban: Németországban 25 000 vár ad otthont

 

Ha szereti meglátogatni egy jó kastélyt, nem fog csalódni a hatalmas választék, amely csak arra vár, hogy felfedezzék Németországban. A türingiai erdő kitűnő kiindulópont, ha valami kicsit másra vágyik. Az egész Németország leghíresebb kastélya, az eisenachi Wartburg-kastély éppen ott áll, ahol Martin Luther reformátor elkészítette az Újszövetség valaha készült első német nyelvű fordítását.

Szászország szövetségi állam egy másik vár hotspotja, miközben lenyűgöző erődök szegélyezik a délnyugat-németországi Sváb Alb látványos táját. De ha a keresett várkastélyokról van szó, akkor valóra vált álom lesz a látogatás Münsterland vagy Alsó-Rajna régióiban. És mégsem lehet legyőzni a Közép-Rajna-völgyet Németország nyugati részén, amikor a kastélypótlásról van szó.

Végül is Bingen és Koblenz között mindössze 60 kilométeres körzetben 40 jól megőrzött kastély található. A Rajna-völgy felső-völgye 2002 júniusa óta szerepel az UNESCO világörökség részeként – ez az első német kulturális táj, amely ezt a megtiszteltetést élvezi.

Becslések szerint 25 000 kastély van, mivel a mai napig nincs erről statisztika.

Forrás: germany.travel, a képek: canva.com

 

Share on social networks

Aliz Sándorffy

Gondolod, hogy sokat tudsz Németországról? Olyan tényekkel mutatunk be, amelyek garantáltan meglepnek.

Gyors falat a középkorban - vagy a gyorsétterem találmánya Németországban

A jó öreg Európa! Most még azt is állítja, hogy egy amerikai intézmény saját találmánya. Legalább ez az állítás egy szép kis történetet foglal magában, amely a bajor Regensburg városában játszódik. A Duna partján található ez a kis gyöngyszem a középkori építészet otthona, olyan lenyűgöző, hogy tökéletesen megőrzött óvárosát az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. Úgy gondolják, hogy a Kőhíd a legrégebbi híd, amely még mindig áll Németországban, miközben a katedrálisnak megtiszteltetés, hogy az ország egyik legjelentősebb gótikus szent épülete a kölni székesegyház mellett. Csak egy kőhajításnyira a hídtól egyfajta kulináris ereklye áll, amelyet "a világ legrégebbi gyorsétteremjének" neveznek. Állítólag egy kávézó, amelyet ma "Kolbászkonyhának" hívnak, éppen akkor nyílt 1146-ban, amikor a híd elkészült. Úgy gondolják, hogy a székesegyházat építő munkások itt megálltak volna egy gyors uzsonna főtt húsért. Most pedig az éhes emberek itt tartanak, hogy felvegyék a hagyományos helyi sült kolbászt, savanyú káposztát és mustárt. Ez minden bizonnyal nagy siker a nemzetközi turisták körében.

Minden a ... Bratwurst kolbászról szól. Ehető német ikon

A Bratwurst kolbászok Németország szimbolikájává váltak. A Német Hentesek Szövetségének statisztikája szerint a németek évente körülbelül három kilónak megfelelő mennyiséget fogyasztanak fejenként (íme egy német vállalkozási ötlet). Pedig valójában nem Németországból származnak. De bár az ókori görögöknek roston sült kolbász lehet az izzó szén fölött, a németek voltak azok, akik a kolbászt kulturális örökségük ehető részeként fogadták el. A türingiai és a nürnbergi Bratwurst kolbász földrajzi árujelző státusszal rendelkezik, míg a coburgi kolostor önmagában híres. Nem feledkezve meg Hesse-ről, ahol rengeteg ízletes recept található keletről nyugatra. A "Bratwurst" szót még az angol nyelvbe is beolvasztották (bár a kiejtés nem feltétlenül egyezik meg). "A Bratwurst kolbász a legfőbb különlegességünk, és az egész világon ismertek vagyunk róluk" - ebben bíznak a türingiai Mühlhausen első német Bratwurst Múzeumában. A szokásos Bratwurst kolbász hossza általában 20 centiméter körül van, de állítólag egy nürnbergi hentes egy rendkívül hosszú, 1591-ben 39 méteres mérőszalagot hozott létre. A jelenlegi rekord azonban 1999-ben született, amikor egy csapat a Landshut-i mészárosok 30 sertésből származó kolbászhúst kombináltak egy istállóban, amelyet erre az alkalomra átalakítottak. A múzeum adatai szerint a kolbász végül 5888 méter hosszúságú volt.

Berlin az űrből - a német szakadék éjszaka is világít

Berlin 1989-ben a fal leomlása óta egyre egységesebb várossá vált. A turisták anélkül, hogy átgondolnák, átléphetik az egykori határt, a kerékpárosok pedig lazán körbejárják a berlini fal nyomát. És mégis, ha egy tiszta éjszakán lenéz az űrből Berlinre, látni fogja, hogy az még mindig egy értelemben megosztott. A műholdas képek azt mutatják, hogy a város nyugati része kék-fehér fényben világít, míg keleten melegebb sárga fény süt. Ez az utazás az időben az űrből különböző világítási rendszerek eredménye, amelyek az utcai lámpákig terjednek. Keleten rengeteg nátriumgőz-lámpa található, míg higanygőz-lámpák és fénycsövek gyakran megvilágítják az utat Berlin nyugati oldalán.

Az őserdő újjászületett - nem kell mindennek tökéletesen rendben lennie

Németország mintegy egyharmadát erdők borítják, ami magas arány, tekintve, hogy ilyen sűrűn lakott iparosodott ország. Tényleg azt várnád, hogy itt őserdőt találsz? Valószínűleg nem! És mégis van egy a Bajor Erdő Nemzeti Park. A Münchentől északkeletre, mindössze két órás autóútra fekvő erdőrészlet évtizedek óta természetes módon nő, emberi beavatkozás nélkül. Még 1983-ban Hans Eisenmann bajor földművelésügyi és erdészeti miniszter úgy döntött, hogy csak egy viharban kifújt fát hagy. A terv egy "őserdő létrehozása gyermekeinknek és gyermekeiknek a sorban" a Nemzeti Parkban. A határ cseh oldalán, a szomszédos Šumava Nemzeti Parkkal kombinálva a Bajor Erdő Nemzeti Park Közép-Európa legnagyobb fokozottan védett erdőrezervátuma. A park irányító csoportja gyalogos túrákat szervez az őserdőben, amelynek még egyszer természetes növekedését hagyták. Hasonlóképpen,Sababurgi Őserdő, a hesseni Reinhardswald Natúrpark része, közvetlenül Németország szívében, már több mint 100 éve nem avatkoznak be.

Mozgó otthon - a modern lakókocsi, egy másik német találmány

A 19. században luxus lakókocsi-stílusú pótkocsikat használhattak lovak és ökrök szállítására Angliában, de azok a lakókocsik, amelyeket a modern táborozók világszerte autóik mögött vontatnak, Németországból származnak. Az 1930-as évek elején sváb Arist Dethleffs, az ostorgyártó fia és művész menyasszonya, Fridel Edelmann egy mobil műhely létrehozásának ötletével állt elő. Végül kitaláltak egy egytengelyes, fából készült burkolattal ellátott lakókocsit, benne emelettel, ülősarokkal és konyhával. Bár ez a modell nem biztos, hogy alkalmas volt kempingezésre, az ötlet született. Csak Németországban 700 000 lakókocsit tartanak nyilván, és egyre népszerűbb. A statisztikai adatok szerint a németországi kempingszünetek is divatosak.

Végül, de semmiképpen sem utolsósorban: Németországban 25 000 vár ad otthont

  Ha szereti meglátogatni egy jó kastélyt, nem fog csalódni a hatalmas választék, amely csak arra vár, hogy felfedezzék Németországban. A türingiai erdő kitűnő kiindulópont, ha valami kicsit másra vágyik. Az egész Németország leghíresebb kastélya, az eisenachi Wartburg-kastély éppen ott áll, ahol Martin Luther reformátor elkészítette az Újszövetség valaha készült első német nyelvű fordítását. Szászország szövetségi állam egy másik vár hotspotja, miközben lenyűgöző erődök szegélyezik a délnyugat-németországi Sváb Alb látványos táját. De ha a keresett várkastélyokról van szó, akkor valóra vált álom lesz a látogatás Münsterland vagy Alsó-Rajna régióiban. És mégsem lehet legyőzni a Közép-Rajna-völgyet Németország nyugati részén, amikor a kastélypótlásról van szó. Végül is Bingen és Koblenz között mindössze 60 kilométeres körzetben 40 jól megőrzött kastély található. A Rajna-völgy felső-völgye 2002 júniusa óta szerepel az UNESCO világörökség részeként - ez az első német kulturális táj, amely ezt a megtiszteltetést élvezi. Becslések szerint 25 000 kastély van, mivel a mai napig nincs erről statisztika. Forrás: germany.travel, a képek: canva.com  
Close

Érdekes tények Németországról

[contact-form-7 404 "Nem található"]